Dăruind, vei dobândi
Dăruind, vei dobândi, decembrie 2023
Dăruind, vei dobândi, decembrie 2022
În 16 decembrie, în Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, a avut loc festivalul de colinde din cadrul proiectului educațional „Dăruind vei dobândi”, inițiat de Școala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu”.
Am fost onorați de prezența corului „Theotokos” al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” care a deschis festivalul cu o interpretare deosebită, dar și de prezența celor 12 instituții partenere:
- Școala Gimnazială Rapoltu Mare,
- Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad,
- Liceul Teoretic „Matei Corvin” Hunedoara,
- Școala Gimnazială „Ion Buteanu” Buceș,
- Școala Gimnazială Vălișoara,
- Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Brad,
- Școala Gimnazială „Preot Iosif Comșa” Ribița,
- Școala Gimnazială Vața de Jos,
- Școala Gimnazială „Avram Iancu” Baia de Criș,
- Grădinița cu Program Prelungit „Floare de colț” Brad.
Elevii și preșcolarii grupurilor corale ne-au oferit momente magice, aducând sărbătoarea Crăciunului mai aproape de noi. Le mulțumim atât lor, cât și profesorilor coordonatori pentru reușita evenimentului.
,,DĂRUIND, VEI DOBÂNDI”, decembrie 2019
Ediția a VII-a
Perioada de desfășurare: 1.10.2019-18.12.2019
Domeniul în care se încadrează proiectul: educaţie civică, voluntariat, proiecte caritabile
Nivel: județean
Prezentarea proiectului
Argument
Motto: „Câteodată se poate să-ţi fie ruşine să fii fericit de unul singur” (Albert Camus)
„Avem nevoie de fericirea tuturor pentru a putea fi fericiţi” (Andre Malraux)
Voluntar de Crăciun! Din mai multe motive! Crăciunul este o perioada frumoasă a anului, o perioadă pe care o petreci alături de prieteni şi de familie, dar şi o perioadă a petrecerilor şi a evenimentelor caritabile. Însă pentru cei mai puţin norocoşi, care se luptă cu boli, lipsuri materiale sau care nu au pe nimeni aproape şi pe nimeni cărora să le ceară sprijinul, perioada sărbătorilor de iarnă poate fi un moment de sfârşit de an amărât, aspru, dar şi un Crăciun singuratic.
Într-o lume din ce în ce mai egoistă, în care sistemele de valori se întorc pe dos, când foarte rar relaţiile interumane rămân nealterate de interese financiare, am considerat mai mult decât onorabil ca unele dintre acţiunile noastre să se îndrepte în ajutorul celor care nu au, a celor mai puţin avantajaţi de soartă, sau să punem umărul acolo unde era nevoie. Şi cum puterea exemplului este încă în măsură să trezească din amorţeală chiar şi pe cei mai încrâncenaţi în lupta cu problemele vieţii cotidiene am decis să ne folosim de capitalul nostru de imagine, pentru a atrage alături de noi oameni cu suflet mare dispuşi să se implice în acţiuni cu scop caritabil.
Aşa am ajuns să organizam campanii umanitare de mare anvergura, acţiuni care, odată ajunse în punctul final, când fiecare dintre noi a putut să se bucure de lumina din ochii bătrânilor sau copiilor ce ne mulţumeau pentru eforturile noastre, ne-au făcut să uităm greutăţile organizatorice şi să ne implicăm de fiecare dată acolo unde am putut şi cu cât am putut.
La Şcoala Gimnazială ,,Mircea Sântimbreanu” acţiunile caritabile, în special donaţiile în bani pentru persoanele cu nevoi medicale sau sociale speciale nu constituie o noutate sau un fenomen izolat. În fiecare an, elevii şi profesorii şcolii noastre au fost receptivi la apelurile diverselor asociaţii umanitare, ale părinţilor elevilor defavorizaţi, ale foştilor absolvenţi cu nevoi medicale deosebite sau, pur si simplu, ale unor persoane din localitate, care ne-au solicitat ajutorul.
Încurajaţi de iniţiativa «Dăruind vei dobândi» de anul trecut, anul acesta ne-am propus să dăm o altă amploare acestui fenomen, sincronizând acţiunile, proiectându-le, organizându-le, mediatizându-le, astfel încât să implicam elevii şcolii, profesorii, părinţii şi comunitatea locală (Primăria, Biserica, agenţii economici, alte instituţii si organizaţii).
Am plecat de la premisa că vom putea organiza un lucru util, dar şi plăcut, încurajând şi îndrumând elevii pentru organizarea unui festival caritabil de amploare, cu momente susţinute şi prezentate de elevii şcolii şi de elevii şcolilor partenere.
Încasările de la spectacol, donaţiile oamenilor de bine şi obiectele de îmbrăcăminte şi jucării donate de elevii şcolii, sumele obţinute din vânzarea obiectelor de Crăciun confecţionate de elevi, se vor direcţiona spre elevii defavorizaţi (fără mijloace materiale) şi înspre bunicii de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Brad, prin Asociaţia Părinţilor Şc. Gim. ,,Mircea Sântimbreanu” Brad, care vor administra aceste sume.
Scopul proiectului
– Sprijinirea persoanelor cu nevoi materiale sau sociale speciale, prin implicarea elevilor în acţiuni de caritate, cu scopul formarii si dezvoltării de capacităţi şi atitudini menite să contribuie la optimizarea dezvoltării personale a elevilor.
Obiective:
– Dezvoltarea capacităţilor de comunicare şi comportare tolerantă faţă de grupurile sociale dezavantajate;
– Conştientizarea rolului pe care îl are fiecare membru al comunităţii în ameliorarea condiţiilor de viață ale grupurilor sociale defavorizate;
– Facilitarea formarii şi dezvoltării unor relații amicale între elevi şi persoanele adulte sau în vârstă, aparținând unor grupuri sociale diferite;
– Formarea şi dezvoltarea în rândul elevilor a capacităților de colaborare şi de lucru în echipă;
– Dezvoltarea şi încurajarea aptitudinilor artistice ale elevilor;
– Familiarizarea elevilor şi a adulților cu specificul acțiunilor de voluntariat;
– Ameliorarea comunicării şi colaborării efective între elevi, părinţi, profesori, comunitatea locală.
Activităţile proiectului:
Activitatea nr. 1:
«Ajută-ţi aproapele!» (1 oct.-13 dec. 2019 la Şcoala Gimnazială ,,M. Sântimbreanu” Brad, Şcolile Partenere);
Activitatea nr. 2:
«Un Crăciun pentru fiecare» (1 oct. – 13 dec. 2019 la Şcoala Gimnazială ,,M. Sântimbreanu” Brad);
Activitatea nr. 3:
Festival de colinde, obiceiuri şi Târg de Crăciun «Dăruind vei dobândi» (16 decembrie 2019 la Biserica Ortodoxă ,,Adormirea Maicii Domnului” Brad);
Activitatea nr. 4:
,,Colegul nostru, prietenul nostru” (17 decembrie 2019 la Şcoala Gimnazială ,,M. Sântimbreanu” Brad, Centrul Social ,,Cristian” al Parohiei Brad 1);
Activitatea nr. 5
,,Moş Crăciun pentru bunicii noştri” (18 decembrie 2019laCentrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială pentru vârstnici).
Rezultate așteptate:
– stimularea elevilor în cunoaşterea şi respectarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti prilejuite de Sărbătoarea Naşterii Domnului;
– realizarea Festivalului şi a Târgului de Crăciun;
– 36 pachete cu alimente, hăinuţe şi jucării oferite elevilor cu situaţie materială modestă ai Şcolii Gimnaziale ,,M. Sântimbreanu” Brad și copiilor Centrului Social ,,Cristian” Brad;
– 28 pachete cu alimente specifice Crăciunului oferite bunicilor Centrului Social de Îngrijire şi Asistenţă pentru vârstnici Brad;
– încheierea unor parteneriate educaţionale între unităţi şcolare din județ.